28/02/2023 toni

Специјална награда за поемата НАСМЕВКИ НА ДУШАТА

На Меѓународниот конкурс за поезија и театар “Замокот на Дуино” во Трст, Италија ученичките Боркица Ѓоргиева, Данче Стоименовска и Емилија Ванчева под менторство на професорките Тања Чугунцалиева и Емилија Дуганова при СОУ “Јосиф Јосифовски” од Гевгелија се наградени со специјална награда за училиштен проект со наслов: ” Насмевки на душата”. Оваа година фестивалот го доживува своето XIX издание, а свеченото доделување ќе се одржи на 18 март 2023 год во Трст, Италија. Поетските дела ги оценува меѓународна жири – комисија, а на фестивалот учествуваа илјадници автори од целиот свет.

 

Насмевки на душата

Каде ли се оние денови безгрижни лесни,

каде се смеевме и пеевме со насмевки жешки?

Каде живеевме со срца полни,

каде очите светеа ко ѕвездите горни?

Правејќи красна синфонија

се ширеа звуци од насмевките,

нашата хармонија.

 

А денес. наместо тоа,

некому лицето му го красат солзи и стравови,

страшни болки ко исчезнати градови.

Срцата се студени од московска зима,

па веат куршуми ко снегулки,

снегулки кои однесоа се што в’душа има.

 

Сега е време да се собере храброст и биде снажен,

секое дете насмевка на лице нека има

и во лето, есен, пролет и зима.

Насмевката е онаа што се чува и дари,

треба да се негува оти не ја менуваат никакви пари.

 

Го велам ова и знам дека некој ќе поверува,

некој кој одамна заборавил како е да е така,

некој кој ќе сфати што е вистинска убавина

кога душата на човекот изобилува со магија.

 

Тогаш тој ќе се стопи, ќе рече:

“Ова е она што човечкиот живот го прави вечен!”

Ова е она што не радува,

насмевката е онаа што на поттик не охрабрува.

Таа е онаа која душата ни ја лечи,

она што секој лош момент

во твоето срце може да го згмечи.

 

 

Smiles of the soul

Are those corefree days just memories faded?

Days spent singing with smiles on our faces

freedom and friendship filling our hearts with love

air filled with sounds of symphony

making our days a necklace of harmony.

 

But today, today the air is cold

even colder than people’s fearful faces

devastating pictures of disappeared places.

Mascow winter settled in our souls

bullets falling down as if snow

taking away everything we once had and know.

 

The time has come to gather courage and be strong

let us not keep this Moscow winter for too long

come autumn or spring or rainy day

smiles on children’s faces should forever stay.

Because smile is a treasure that should be kept and given

Selling it for money is strictly for bidden.

 

I say this and I speak out for all us

for somebody out there might hear and disuss

why people’s hearts have been magic deprived

as politicians minds have lost their light.

 

You “somebody out there” hear my words and let your heart melt

for this message of mine can only be felt!

Find a way to make our souls heal

Only then can we say that you politicians are real!