Низ мотото „Acta, non verba“ на традиционалната античка забава


На 21.05.2018 год. во Атриумот на СОУ„ Јосиф Јосифовски“ – Гевгелија беше оддржана традиционална „ Античка забава“ оваа година насловена „ Pro bono publica“ – јавен час. Мотото за оваа година беше Acta, non verba. ( Дела, а не зборови). 

Програмата се состоеше од извадоци од познатите трагедии „ Електра“  и „ Орест“ од Еврипид, како и квиз – натпревар во знаења од латинскиот јазик , цивилизација и кутура.

Забавата беше збогатена со прекрасна ликовна изложба на тема „ Антика“ .

Античката забава 2018 беше организирана од Активот по латински јазик при СОУ „ Јосиф Јосифовски“ – Гевгелија во соработка со Градска библиотека „ Гоце Делчев “ – Гевгелија и НВО „ Мулти – медиа “ – Гевгелија.

Порака за оваа година до публиката беше : Sine lingua latina nulla inteligentia. ( Без латински јазик нема образование.)

 

Comments

comments

Check Also

Дарко Папалазов најдобро рангиран ученик на Стоматолошки факултет

  Ученикот Дарко Папалазов од СОУ„Јосиф Јосифовски“-Гевгелија ја доби стипендијата од ПЗУ „Дентиција“ Гевгелија заради …

Powered by keepvid themefull earn money