Еразмус+: Практична обука во Јанина


Во рамки на проектот „ Дигитален маркетинг и готварство“  опфатена е  и двонеделна мобилност на 13 ученика од угостителско-туристичка струка во Јанина ( Р Грција ).

Партнер организацијата „Оберон“ е приватна компанија  со долгогогодишно искуство во проекти на ЕУ и деловно консултанство, претставена преку Теодор Алексиоу, кој воедно е и претседател на гастрономското друштво на Епир. Како посветен обучувач и образовен менаџер со проекти од сферата на туризмот и угостителството на меѓународно рамниште, тој е награден од ОЕЦД и ОН во категоријата за симулирање идеи и иновативно лице.

Целта на мобилноста е учениците да се стекнат со знаење за традиционална кујна од областа Епир и учениците да научат за примената на дигиталните технологии во сферата на готварството и гастрономијата.

Практичната настава ги интегрира следните модули: структура на месо, риба и зеленчук, декорација на маса и стилизирање на храна, традиционална грчка кујна, нутритивни вредности на храна и однесување на потрошувачот во индустријата на храна и туризмот.

Учениците имаа уникатна можност да бидат дел од практични часови на врвни гастрономи и професионални готвачи кои опфатија усовршување на техники за сечење,традиционални методи на приготвување на месо, риба и зеленчук, анализирање на нутритивните вредности на суровините при различни техники на готвење, методи, комбинирање на различни состојки за подобрување на вкус, гравирање на зеленчук и овошје.

 

Преку интерактивни работилници учениците се стекнаа со знаење за поврзаноста меѓу дигиталниот маркетинг и готварството и неговата улога во туристичкиот бизнис и угостителството преку успешни примери од таа сфера.

Студиските посети на успешни локални бизниси од кулинарството и угостителството и интерактивните предавања придонесоа учениците да се запознаат со предизвиците на локалните бизниси и  да го  збогатат своето знаење за креирање маркетинг стратегија за бизнис од сферата на угостителството.

Практичната настава се одвиваше во прекрасниот екстериер на музејот Силверсмит музеј ( музеј на сребренарија ), селцето Петралона, езерцето Зарабина.

Учењето преку искуство и готвење во надворешно амбиентални услови овозможи учениците да се стекнат со знаење за кулинарската уметност и најновите трендови во светот за подготовка на месо, риба и зеленчук на методите како танур печка, подготовка на јагнешко месо на традиционален начин познат како клефтико и подготовка на традиционален божиќен десерт и  леден сладолед или сорбет.

Comments

comments

Check Also

Успех на интернационален гастрономски фестивал „COOK AND SERVE 2019“

На интернационалниот фестивал „COOK AND SERVE 2019″ што се одржа на 10.5.2019год.  во Штип,  учениците …

Powered by keepvid themefull earn money