Филмот „Граници“ награден во Њујорк


Филмот „Граници“ (Borders), што го снимија средношколците од Младинскиот клуб „Јоска“ при СОУ „Јосиф Јосифовски “ -Гевгелија Филип Аблаков, Матеј Аврамов, Стефан Шапкарев, Сретен Илиев и Лазе Раманчев под менторство на професорот Тони Аврамов освои две меѓународни награди на Интернационалниот видеофестивал „Плурал +“ во Њујорк. Имено, станува збор за наградите „Плурал + Балкан“, како и наградата на меѓународната мрежа „Скалабрини“. Филмот во конкуренција на 400 филма, влезе во 30 најдобри, во категоријата на младинци од 13 до 17 години. Фестивалот е поддржан од Алијанската на цивилизациите на Обединетите Нации и од Меѓународната организација за миграции.

Филмот „Граници“ за потребите на фестивалот е изработен на англиски јазик и обработува тема од бегалската криза и ситуацијата на децата бегалци во услови на мигрирање. Филмот го доби правото наредната година да учествува на меѓународниот проект „Danube Peace Boat 2017“ и на „Peace Literacy project“ и „Danube Waves Art Academy“.

PLURAL + е заедничка иницијатива помеѓу Алијансата на цивилизациите на Обединетите Нации и Меѓународната организација за миграции, со мрежа од над 50 партнерски организации кои ги поддржуваат напорите на креативните млади луѓе и дистрибуцијата на нивните видеа од целиот свет.

Comments

comments

Check Also

Нови успеси на учениците од СОУ Јосиф Јосифовски по предметот Биологија

Под менторство на проф. Ани Костадинова на државниот натпревар по Биологија освоени се следните награди: …

Powered by keepvid themefull earn money