СОУ „Јосиф Јосифовски“-Гевгелија на кулинарска манифестација во Хрватска


Од 7 до 10 април 2016 година во живописниот Супетар, на хрватскиот остров Брач, се одржува  11-та по ред меѓународна кулинарска манифестација “Бисер на морето”.

Станува збор за неколкудневно натпреварување во подготовка на кулинарски специјалитети кои ги подготвуваат  професионални готвачи, како и ученици на средните угостителски училишта од Италија, Србија, Полска, Босна, Црна Гора, Турција, Австрија, Словенија и Македонија. Традиционално, на оваа манифестација и оваа година отпатуваат учениците од угостителско туристичката струка при СОУ “Јосиф Јосифовски” од Гевгелија.

Екипата составена од учениците Кристијан Атанасовски, Ристе Малевски и Маја Петрова ја предводат менторот Катиќ Владо од хотелот “Фламинго” и директорот на училиштето Борче Нечовски. Младите готвачи од Гевгелија ќе се натпреваруваат во подготвување на  национално јадење(предјадење, главно јадење и десерт).

Организаторот на “Бисерот на морето” здружението СКМЕР изјави дека голем интерес владее за специјалитетите од нашето поднебје, за што зборува и фактот што и добиените награди за нашите ученици од претходните натпревари.

Comments

comments

Check Also

Второ место на натпревар за најдобра ученичка компанија

Учениците од  трета година од образовниот профил економски техничар при СОУ„ Јосиф Јосифовски“ -Гевгелија  со …

Powered by keepvid themefull earn money