Посета на Државен завод за статистика


Денес, гости во Државниот завод за статистика беа учениците од втора и трета година од средното училиште „Јосиф Јосифовски“ од Гевгелија од економска, правна и трговска насока. Целта на посетата беше запознавање со работата на Заводот преку презентацијата „Статистиката како наука и пракса“.

Во рамките на презентацијата беа опфатени одредени теми кои се однесуваа на статистички изрази за единица и податоци, статистички извештаи, статистичка маса, методи за прибирање на податоци и објавување на податоците, статистички стандарди итн.

Учениците стекнаа нови знаења кои ќе им користат во текот на нивното стручно образование, но и понатаму.На крајот од предавањето, учениците, на претходно изготвен образец за евалуација, наменет за средношколци, ги изнесоа своите впечатоци и задоволството од предавањата.
Во текот на завршната дискусија, професорките Јасмина Мицева и Билјана Панова и учениците од економско-правна и трговска струка искажаа интерес ваквите средби во иднина да прераснат во редовна пракса за следните генерации ученици.

Comments

comments

Check Also

Дарко Папалазов најдобро рангиран ученик на Стоматолошки факултет

  Ученикот Дарко Папалазов од СОУ„Јосиф Јосифовски“-Гевгелија ја доби стипендијата од ПЗУ „Дентиција“ Гевгелија заради …

Powered by keepvid themefull earn money