Второ место за СОУ Јосиф Јосифовски на натпревар за нано-материјали


На Технолошко- металуршкиот факултет во Скопје се одржа регионалниот натпревар за – „Нано материјали-материјали на иднината “, наменет за средношколци од целата земја.

Имено, досега пријавените 150 проекти од средношколци од целата земја во следниот период се натпреваруваат на седум регионални натпревари, а државниот натпревар ќе се одржи во мај, кога ќе бидат избрани победничките тимови.

На регионалниот натпрвар учениците Јован Делиманов и Викторија Јовановска од СОУ„Јосиф Јосифовски“ го освоија второто место на темата: „Квантна нано-точка“.

Целта на овој натпревар е средношколците подетално да се запознаат со науката за материјали, со новите технологии, нано технологиите и да стекнат желба за изучување на техничките науки.Натпреварот „Наноматеријали – материјали на иднината “, кој се одржува по четври пат, е во организација на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје под покровителство на Министерот за образование и наука на Република Македонија.

Comments

comments

Check Also

Нови успеси на учениците од СОУ Јосиф Јосифовски по предметот Биологија

Под менторство на проф. Ани Костадинова на државниот натпревар по Биологија освоени се следните награди: …

Powered by keepvid themefull earn money